Hvordan fungerer Ethereum gas fees?

Ligesom du kender det fra den virkelige verden, så er der også gebyrer for at foretage transaktioner i den virtuelle, kryptoverden – kaldet gas fees.

Kort fortalt så refererer “gas” i krypto til den beregningsmæssige indsats, der kræves for at udføre operationer på Blockchain netværket.

Det betyder, at du skal betale et gas fee gebyr for at foretage en transaktion eller udføre en smart kontrakt på Ethereum. Det er underordnet hvilken “Wallet” du benytter – du skal altid betale for den gas, som du benytter, når du udfører transaktioner.

 

Hvornår betaler man gas fees?

Lige meget hvilken transaktion du foretager på Blockchain netværket, så skal du betale gas fee gebyr. Det gælder både, når du skal sende ETH til en anden wallet, købe en NFT på en markedsplads eller lignende. Du kommer simpelthen ikke uden om.

 

Hvorfor betaler jeg nogle gange mere i gas fees?

Gas fees gebyrerne svinger rigtig meget i løbet af en dag. Nogle gange kan du næsten betale det dobbelt i gas fees, hvis netværket på det givne tidspunkt bruges til mange transaktioner. Derudover skal du også forvente, at dine gas fees bliver stiger eksponentielt alt efter, hvor kompleks en transaktion du ønsker at udføre på Blockchain netværket.

 

Hvad er en gas limit?

Gas fees angives som Gwei. 1 Gwei kan omregnes til 0.000000001 ETH. (Du kan følge Gwei udviklingen her). For hver transaktion, du vil foretage, skal du angive, hvilket gebyr du er villig til at betale for, at din transaktion kan udføres.

Den maksimale mængde gas, du er villig til at betale for en bestemt transaktion, kaldes en gas limit. Derudover skal du også angive gasprisen for hver transaktion. I sidste ende giver det regnestykket: Gasgrænsen * gaspris = gas gebyr.

Heldigvis behøves du ikke selv foretage udregningen hver gang. Benytter du dig for eksempel af MetaMask, så sørger de for at beregne det omtrentlige gas fee gebyr for dig.

 

Hvem får gas fees på Ethereum blockchain netværket?

Det spørgsmål vi får oftest er: “Hvem modtager det gas fee begyr, som jeg betaler?”. Det korte svar er, det gør de miners, som bearbejder transaktionen for dig.

Det lange svar er, at når du ønsker at foretage en transaktion på Ethereum netværket, så er du reelt i konkurrence med alle andre, som ønsker at foretage en transaktion på eksakt samme tid som dig. Men Ethereum blockchain netværket har kun et begrænset antal blokke, som kan benyttes til transaktioner. Der kommer nye blokke cirka hvert 13. sekund, men grundet efterspørgslen og det begrænsede udbud af blokke, konkurrerer alle brugere af netværket mod hinanden om at få deres transaktion inkluderet i den næste blok.

Det er også her, at selve gebyr-aspektet kommer ind. For de fleste miners vælger selv, hvilke transaktioner de ønsker at have med i den næste blok baseret på, hvor højt gas fee gebyret brugerne sætter, inden transaktionen sendes. Jo højere gas fees der betales, jo større chance er der for, at miners tager din transaktion med i den pågældende blok.

Relaterede artikler